Web Projenizi Teslim Ettikten Sonra Temizlik Vakti
Bütün çocukların bildiği gibi havalı şeyler yapmak işin eğlenceli kısmı. Bütün o oyuncaklarını yere sermek, istediğin parçayı bulana kadar her şeyi birbirine katmak ve bulduğun parçalarla uzay gemileri ve uçaklar yapmak. Bu kısmı herkes sever.
Sonra biri gelip size oyunun bittiğini söyler. Bitti. Şimdi dağıttığın her şeyi toplamalısın ki baban gece 2 de legolarına basıp da sana kızmasın. Çok az insan bu aşamadan keyif alır. Tecrübe kazandıkça çalışmamızın veya oyunumuzun arkasından dağınıklığımızı toplamanın bizi beladan koruduğunu anlamaya başlıyoruz. Web sitesi tasarımı da bu konuda bir istisna değil.
Eğer web tasarım işinde yeniyseniz HTML dosyalarınızı sunucuya yükledikten ve müşteriniz her şeyin harika göründüğünü söyledikten sonra bütün sorumluluklarınızın bittiğini düşünebilirsiniz. Günü bitirebilir veya bir kahve molası verebilirsiniz. Bir gün siz veya başka biri bu tasarımı önüne alıp onunla tekrar oynayacaktır. O gün geldiğinde bıraktığınız her şeyin yerli yerinde olmasını isteyeceksiniz. Web sitesi projenizi yayınladınız. Şimdi temizlik vakti.
1. Katmanlarınızı Temizleyin
Eğer herhangi bir grafik uygulamasında -Sketch, Photoshop veya diğerleri-, yapılacak çok tasarım işiniz varsa, her şeyin kolay anlaşılır olmasını isteyeceksiniz. Eğer çok fazla yineleme ile çalışıyorsanız günün sonunda büyük ihtimalle isimlendirilmemiş ve yalnızca vaz geçtiğiniz için arkaya attığınız birçok katmanınız (layer) olacaktır.
Her bir katmanın isimlendirildiğinden ve ihtiyaç duymadığınız katmanların silindiğinden emin olun. Objelerinizi, katmanlarınızı ve dosyalarınızı gruplandırın.
2. Kodlarınızı Temizleyin
HTML, CSS ve JavaScript de -eğer fazla yineleme ve deneme yapıyorsanız- oldukça hızlı birikebilir. Belki de sonunda ihtiyaç duymadığınız için bazı HTML kodlarını bıraktınız. Belki o eleman için CSS yazdınız ve onları da orada unuttunuz. Bakmadığınız zamanlarda birçok sınıf ismi (class name) birikmiş olacaktır.
Kodlarınızı kontrol edin ve konu dışı hiçbir şeyin kodlarınızı kirletmediğinden emin olun. Eğer kontrol edilmesi gereken birçok CSS kodunuz varsa kullanmadığınız elemanları bulmanıza yardımcı olacak araçlardan yardım alabilirsiniz. Projenizi teslim ettikten sonra üzerinde durmanız gereken önemli bir konudur.
3. Dosyalarınızı Temizleyin
Dosya yöneticinizi alın ve sıralamaya başlayın. Belki de çalıştığınız proje için ihtiyaç duymadığınızı henüz anlamadan önce Bootstrap gibi bir framework veya jQuery gibi bir kütüphane indirmişsinizdir. Belki deneme için bazı dosyalar oluşturmuşsunuzdur ve o denemeler bitmiştir.
Aslında dosya yönetimi oldukça can sıkıcı olduğundan genellikle sona bırakılan görevlerdendir fakat öyle bile olsa yapılması gerekir. Bütün o fazla dosyaları silmek zorundasınız. Kullanılmayan dosyaları bir servera yüklemek mantıklı bir davranış değildir ve 3 yıl içindeki bütün dosyaları, bunları neden bir araya getirdiğinizi bile hatırlamadığınız bir zamanda, yalnızca hangilerinin önemli olduğunu anlamak için denemek istemezsiniz.
Eğer BulutPress® kullanıyorsanız bunların hiç birini dert etmenize gerek yok. Çünkü BulutPress® hiç bir zaman anlamsız hantal kod kütüphaneleri kullanmaz. Sadece kendi kod kütüphanesini, sadece gerektiği kadar kullanır.
4. Depolama Seçeneklerinizi Düşünün
Kreşler, okullar, bazı teknisyenler, depo yöneticileri ve yıllardır oyuncak biriktiren, birden fazla çocuğu olan aileler, hepsi düzgün bir depolamanın önemini bilirler. Orada bulunduğundan emin olduğunuz bir şeyi saatlerce aramak kadar can sıkıcı çok az şey vardır.
Konu geçmiş çalışmalarınızı depolamaya geldiğinde, hard diskinizdeki rastgele isimlendirilmiş dosyalar bu işi çözmeyecektir. Bir sisteme ihtiyacınız var. En azından bitmiş projelerinizle, çalışmakta olduğunuz projeleri birbirinden ayırmakla başlayın. Daha sonra dosyalarınızı yedeklemenin yollarına bakın. Bir harici disk veya farklı bir hizmet kullanıyor olmanız önemli değil. İyi bir yedekleme çözümü kullanmak hem kayıpları önler hem de -ihtiyaç olması durumunda- yerel sürücülerinizde biraz yer açar.
Bu özellikle de devamlı dosyaları kaybeden müşteriler için oldukça önemlidir. İnsanlar bazen bir şeyleri değiştirmesi için birilerini işe alırlar, onlar da her şeyi berbat ederler. Bazen sunucuların çökmesi durumunda veriler kaybolur. Müşterisinin web sitesini kurtaran adam olmak sizi pazarda her zaman bir adım öne çıkaracaktır.
BulutPress® bayilerinin depolama seçeneklerini düşünmesine gerek yoktur. Çünkü kapanan sitelerimi kurtar özelliği ile her zaman kahraman olabilirsiniz.
5. Belgeleme
Projeniz insanoğlunun bildiği en basit HTML/CSS şablonu değilse bazı şeyleri not almanızda fayda var.
- Müşteri tarafından belirlenmiş orijinal proje hedefleri
- Aldığınız tasarım kararlarının nedenleri
- Bir daha dokunmadığınız sürece çalışmayı sürdürecek gibi görünen kodlar
- Kullandığınız kütüphaneler ve frameworkler
Ayrıca bunlara stil klavuzları ve fikir panoları gibi müşterinizin size verdiği kaynakları da dahil etmek akıllıca olacaktır. Herhangi bir materyale ne zaman ihtiyaç duyacağınızdan asla emin olamazsınız. Ayrıca her şeyin belli bir yerde bulunması da zamanı geldiğinde eski bir projeyi açmanızı kolaylaştıracaktır.
Bütün bunlar oldukça kısa bir sürede hazırlanmış bir 4. sayfa sitesi için çok fazla görünebilir ama aslında bu tip organizasyonlar uzun vadede birçok zaman kazandıracak ve sizi potansiyel baş ağrılarından koruyacaktır.
Hangi dosyanın en son sürümü içerdiğini veya neden bu CSS stilinin diğerinde çalışmadığını unutma ihtimalinizi küçümsemeyin. Bir sonraki projeye başladığınız anda bütün mental organizasyonunuz buharlaşacaktır.
Bütün bunları hemen halletmek mi, yoksa geçmiş müşteriniz sizden "mümkünse bugün" hızlı bir değişiklik istediğinde her şeyi baştan sona taramak mı istersiniz?