Kullanıcı Deneyimi ve Fitt Yasası
Araştırma ve testler sayesinde, kullanıcı deneyimleri her zaman geliştirilebilir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmenin en yaygın yollarından bazıları şunlardır: Deneyimi geliştirmek için danışma yaklaşımı benimsemek, harekete geçirici mesajları belirlemek, duyarlı web tasarımı uygulamak, Fitt Yasasını dikkate almak (aşağıda bundan bahsedeğiz), ezici veri girişinden kaçınmak ve dahası.
Ux'i Geliştirmek İçin Fitt Yasasını Kullanma
Fitt yasası, belirli bir kullanıcının faresini veya imlecini bir web sitesindeki hedef alana taşıması için geçen süreyi belirleyen tahmini bir modeldir. Fitt yasasının birden fazla versiyonu var ama hepsi genel fikir etrafında dönüyor,
“Bir hedefe geçmek için gereken süre, ona olan mesafeye bağlıdır, ancak boyutuyla ters yönde ilgilidir.”
Fitt yasası, kullanıcılar için kullanılabilirliğe ek olarak ergonomiyi geliştirmek için UX tasarımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Örnek vermek gerekirse: Apple'ın MacBook Pro'sunda yeni Touch Bar'ı gördünüz mü? Bu, klavyenin üstündeki bir kullanıcının Google'ı kullanırken deneyimini hızlandıran, bir sayfaya yer işareti koyan, ekran parlaklığını, hacmini ve daha fazlasını değiştiren bir dokunmatik ekrandır. Touch Bar seçenekleri, dizüstü bilgisayarınızda hangi sayfaya göz attığınıza bağlı olarak değişir, bunun bir uygulama olup olmadığı, ziyaret ettiğiniz bir site, hatta sadece kişisel ayarlarınız.
Touch Bar ile kullanıcının deneyimi basitleştirilir, çünkü yaygın olarak kullanılan birçok ayar tek bir kompakt konumda bulunur. Fitt yasası, bir nesnenin veya düğmenin bir kullanıcı için ne kadar uzak ve küçük olduğunu belirtir, o kullanıcının üzerine tıklaması o kadar zor olur. Bu nedenle Touch Bar, kullanıcı deneyimini geliştirmek için Fitt Yasasını almanın ve cihazınıza başarıyla uygulamanın harika bir örneğidir.
Ux Tasarım Araçları
İster araştırma yapıyor olun, prototip oluşturma, wireframing, storyboarding, veya grafik oluşturma, web tasarım sürecinde size yardımcı olacak birden fazla UX aracı vardır. Aslında, piyasada o kadar çok araç var ki, bazıları ücretsiz ve bazıları abonelik ücreti gerektiren, tam olarak neye ihtiyaç duyduklarından emin olmayan tasarımcılar için çok zor olabilir. Başlamak için, UX tasarım çalışmalarınızda kullanabileceğiniz bazı popüler ve değerli araçların bir listesi:
1. Adobe Fireworks
Adobe Fireworks, web tasarımcılarına kod veya tasarım ayrıntılarına girmeden web sayfaları için grafik oluşturmanın bir yolunu sunar. UX tasarımcılarının Adobe Fireworks kullanmasının birkaç nedeni vardır: Araç etkileyici piksel doğruluğuna sahiptir, görüntü sıkıştırma yeteneklerine (JPEG, GIF vb.) Sahip, kullanıcıların işlevsel web siteleri oluşturmasına ve vektörler oluşturmasına olanak tanır. Bu, özellikle Creative Cloud'daki diğer programlara zaten aşinaysanız harika bir seçenektir.
2. Adobe Xd
Adobe XD ile web siteleri ve mobil uygulamalar tasarlayabilir, prototipler, teller ve vektör tasarımları oluşturabilirsiniz. Kullanıcılar etkileşimli prototipleri Windows, Mac, iOS ve Android dahil olmak üzere birden fazla platformda paylaşabilir, bu nedenle ekip işbirliği için mükemmeldir.
3. Axure
Axure RP Pro başka bir harika UX tasarım aracıdır - bu da ücretsizdir. Axure, tel çerçeveleme, prototipleme ve belgeleme dahil olmak üzere çeşitli yeteneklere sahiptir. Kullanıcı akışları ve site haritaları oluşturmanıza bile yardımcı olabilir. Axure, web ve masaüstü uygulamaları oluşturmak için mükemmeldir ve kullanıcılara gözden geçirilmek üzere PDF veya HTML'ye kolayca dışa aktarma olanağı sağlar.
4. Adobe Illustrator İçin Ücretsiz Bir Alternatif
Adobe Illustrator (öncelikle SVG vektör grafikleri oluşturmak için kullanılır) gibi Adobe yazılımlarına uygun fiyatlı bir alternatif arıyorsanız, size iyi bir haberimiz var. Inkscape, Illustrator'ın yaptığı şeylerin çoğunu yapmasıyla bilinir ve ücretsizdir. Bu yazılım açık kaynak kodludur ve etkileyici vektör grafikleri oluşturmak için kullanılabilir. Bazı kullanıcılar programın yavaş olduğunu bildirdiğinden, karşılaşabileceğiniz tek sorun gecikmedir.
5. Sketch
Sketch, tahribatsız düzenleme (Sketch, birlikte çalıştığınız fotoğraftaki pikselleri değiştirmeyeceği anlamına gelir), kod dışa aktarma, piksel hassasiyeti, prototip oluşturma, vektör düzenleme ve daha fazlasını içeren belirli özelliklere sahip uçtan uca bir yazılımdır. Sketch ile tasarımlarınızı kolayca yeniden kullanabilir ve güncelleyebilirsiniz.
6. Storyboard Yazılımı
UX tasarımında neden storyboard yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bir kullanıcının daha geniş bir bağlamda bir ürünle etkileşim kurma ve deneyimleme şeklini görsel olarak tahmin etmenin ve gözden geçirmenin harika bir yoludur. Çeşitli storyboard araçları mevcuttur, değişen seviyelerde özellikler ve karmaşıklıkla uygulamalar bulabilirsiniz.
Storyboarder, her seviyedeki tasarımcılar için yapılmış temel özelliklere sahip ücretsiz bir storyboard yazılım seçeneğidir. Bu yazılım, kullanıcıların hızlı bir şekilde çizimler oluşturmasına ve bir fikir ortaya koymak için rakamları yapıştırmasına olanak tanır.
Başka bir storyboard yazılımı seçeneği Toon Boom Storyboard Pro'dur. Çizimi birleştirir, animasyon, kamera kontrolleri, ve diğer birçok özellik, hepsi yıllık veya aylık ücret karşılığında size sunulur. Daha karmaşık hikaye anlatımı ve ayrıntılı hazırlık çalışmaları için daha geniş bir özellik yelpazesine sahiptir. Her iki seçenek de kişiliklerinin veya kullanıcılarının hikayesini görsel olarak anlatmak isteyen tasarımcılar için mükemmeldir..
Storyboard'lar ayrıca tüm paydaşları biraraya getirmenin harika bir yoludur, araştırmacılar dahil, geliştiriciler, ve UI tasarımcıları. Nasıl UX tasarımcısı olunacağını tartışmadan önce, iki benzer rol arasındaki farkı anladığımızdan emin olalım: UX ve UI tasarımcıları arasındaki farklar.
Kullanıcı Arayüzü Tasarımı Nedir?
Apple'ın iPod için tıklama tekerleğini açtığı zamanı hatırlayın? Ne zaman tanıtıldı, özellik sezgisel ve son derece işlevseldi - havalı görünmekten bahsetmiyorum bile.
Bu, başarılı bir kullanıcı arayüzünün (UI) harika bir örneğidir. Kullanıcı arayüzü, insanların bilgisayarlarla nasıl etkileşime girdiğini ifade eder, makineler, web siteleri, uygulamalar, giyilebilir cihazlar, ve diğer programlar veya cihazlar. Kullanıcı arayüzü tasarımı, bunları mümkün olduğunca kullanımı kolay ve verimli hale getirme sürecidir.
Ui ve Ux Tasarım Arasındaki Farklar
UX, kullanıcının bir uygulama veya süreç boyunca yaptığı yolculuğu ifade eder. UX tasarımcıları, bir ürünün veya teknolojinin genel biçimine ve işlevine odaklanır. UI (User interface, kullanıcı arabirimi anlamına gelir) bir ürünün yüzeylerinin nasıl göründüğüne ve işlediğine odaklanır. UI tasarımcıları, sürecin somut ve görünür unsurlarıyla çalışır.
Ortak Ui Elemanları
UX ve UI benzer tanımlara sahip olsa da, iki konuyu ayıran temel farklılıkları not etmek önemlidir. Tekrar etmek gerekirse, UI bir ürünün görünümüne ve yüzeylerine odaklanır, UX daha çok insanların bir siteyle nasıl etkileşim kurduğuyla ilgilenir. İşte ikisinin nasıl farklılaştığını daha iyi anlamak için bilmeniz gereken bazı yaygın kullanıcı arayüzü terimleri:
- Bilgilendirici Bileşenler: UI tasarımcıları okuma deneyimini geliştirmek veya daha fazla bilgi vermek için bilgi bileşenleri kullanır. Bilgilendirici bileşenlere örnek olarak ilerleme çubukları, çerez kullanım bildirimleri ve mesaj kutuları yer alır. Tasarımcılar bunları, kullanıcıya bir görevi tamamladıklarını açıklığa kavuşturmak istediklerinde veya kullanıcıya kendi adına eylemin gerekli olduğunu bildirmek istediklerinde kullanırlar.
- Breadcrumb Gezinme: Breadcrumb gezinme, kullanıcı arayüzü tasarımcıları tarafından bir web sitesinin kullanılabilirliğini görsel olarak artırmak için sıklıkla kullanılan bir tasarım aracıdır. Kullanıcıların bir sitedeki konumlarını hiyerarşik bir yapıda görmelerini sağlar. Özel görsel özelliklere veya üst düzey tasarıma sahip olması gerekmez - bir kişinin bir sitede nerede bulunduğunu açıkça belirtmelidir. Bu bağlantıları çevrimiçi alışveriş yaptığınız e-ticaret sitesinde veya başka bir sitede bir web sayfasının üst kısmında fark etmiş olabilirsiniz.